rågsikt
Har alltid ÄLSKAT det här bröder, min underbara mormors recept på rågsikt.
Rågsikt
225°
1 liter röd mjölk
2 dl sirap
2 paket jäst
2 msk brödkryddor
250g margarin
1 dl vetekli
rågsikt (vet inte riktigt hur mycket har i lite i taget
Tills det börjar släppa runt kanterna)
smält margarinet och töm i mjölken, låt det bli fingervarmt.
smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan
och töm i sirap och brödkryddorna samt vetekli.
Sen börjar du arbeta in rågsikten tills du ser att de börjar släppa på sidorna.
låt det jäsa under en bakduk i ca 30 min (jag brykar knäppa på ugnen och ställa bunken på spisen längst in mot väggen så det kommer lite värme på bunken så att det jäser bättre.)
Arbeta sedan degen på bakbordet, andvänd vetemjöl när du bakar ut degen.
gör limpor eller runda kakor och lägg dem på plåtar och nagga dem lite med en gaffel.
Låt dem jäsa återigen under en bakduk i ca 30 min.
ha in dem i ugnen tills dem får en fin gyllene färg pensla dem sedan med sirapsvatten och låt dem kallna övertäckt på ett galler.
Lycka till!
